Chleb razowy potocznie nazywany „Razówką z Kozienic” to produkt wytwarzany przez Piekarnię L. Szeliga & A. Nercz & M. Żarłak. Piekarnię, która wg. źródeł funkcjonowała w Kozienicach już w 1937 roku.

Chleb ten został wprowadzony do produkcji przez założyciela spółki – mistrza piekarnictwa – Stefana Szeligę już w 1989 roku. W ciągu 25 lat działalności firmy wyprodukowano ponad 100 ton razówki.

Receptura chleba jest zgodna z tradycyjnym przepisem niezmiennym od co najmniej 100 lat. Chleb razowy jest produktem w 100% naturalnym, nie zawiera konserwantów.
„Razówka z Kozienic” występuje w postaci okrągłej, podłużnej lub z formy.

Składniki wykorzystane do produkcji chleba to kwas żytni razowy, mąka żytnia razowa typ 2000, drożdże, mąka pszenna typ 750, sól i woda – dokładne proporcje, przepis i procesy związane z wypiekiem stanowią tajemnicę producenta. Co najważniejsze – pomimo współczesnych metod wytwarzania, przy produkcji nie stosuje się konserwantów i sztucznych polepszaczy – wszystko po to by chleb był zdrowy i zgodny z tradycyjną recepturą. Chleb razowy zawiera polifenole, lignany oraz kwas fitynowy (obniżające poziom cholesterolu), których źródłem jest samo ziarno – zmielone ziarno bez usuniętej zewnętrznej warstwy nasiennej.

Wszystkie produkty piekarni są pod kontrolą PSSE, a każdy etap produkcji jest nadzorowany przez kierownika zakładu. Ponadto w piekarni funkcjonuje system HACCP, który ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi.

Piekarnia od lat promuje „Razówkę z Kozienic” podczas różnych przedsięwzięć lokalnych, takich jak festyny, kiermasze, czy tradycyjny Dzień Ogórka, Dożynki Kozienickie.

W dniu 30 listopada 2017 roku Razówka z Kozienic została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Piekarnia L. Szeliga & A. Nercz & M. Żarłak
Adres: ul. Radomska 31, ul. Radomska 35; 26-900 Kozienice
Telefon: (48) 382 02 34
E-mail: piekarnia.kozienice@gmail.com