13 października, 2025

Warsztaty pieczenia piernika długo dojrzewającego w Magnuszewie

W dniu 9 października 2025 roku w świetlicy mieszczącej się w budynku Gminnej Biblioteki Publicznej Magnuszewie odbyły się piąte – i zarazem – ostatnie warsztaty kulinarne organizowane w ramach projektu „Upowszechnianie kulinarnych produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych Mazowsza poprzez organizację warsztatów”. Projekt realizowany jest dzięki dofinansowaniu ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w obszarze: „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego”.

Zajęcia z ogromnym zaangażowaniem poprowadziła Pani Anna Gogół, która krok po kroku zaprezentowała proces przygotowania tradycyjnego piernika długo dojrzewającego – od doboru składników po wyrabianie ciasta i tajniki jego dojrzewania.

W sali unosił się zapach korzennych przypraw, a wśród uczestników panowała ciepła, pełna wspomnień i rozmów atmosfera. Na zakończenie wszyscy zostali poczęstowani aromatycznym piernikiem przygotowanym przez prowadzącą ,który zachwycił nie tylko smakiem, ale i perfekcyjną strukturą!

Na zakończenie warsztatu słowa podziękowania skierowała do wszystkich Pani Irena Bielawska, kierownik LGD „Puszcza Kozienicka”, dziękując:

✅ Pani Annie Gogół – za profesjonalne i pełne pasji przeprowadzenie warsztatów,

✅ Uczestnikom – za aktywny udział i serdeczną atmosferę,

✅ Kołu Gospodyń Wiejskich z Chmielewa – za przygotowanie sali oraz pysznego poczęstunku,

✅ Pani Elżbiecie Wachnik, dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Magnuszewie – za organizacyjne wsparcie.

Dziękujemy za wspólnie spędzony czas i zaangażowanie wszystkich uczestników. To były wyjątkowe warsztaty ,które na długo pozostaną w naszej pamięci! Ich wyjątkowy charakter to również zasługa prowadzącej – Anny Gogół. Jej otwartość, wiedza i umiejętność tworzenia przyjaznej atmosfery sprawiły, że każdy czuł się swobodnie, był zaangażowany i aktywnie uczestniczył w zajęciach.

Przejdź do treści