Szczodraki/Szczodroki

10 maja, 2019

Grzyby namoczyć, ugotować i drobno posiekać. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby, przyprawy i chwilę poddusić. Przełożycć do miski, dodać orzechy, natkę pietruszki. Wbić jajko, i wyrobić farsz. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Farsz słodki:

400 g białego sera

1 żółtko

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

Biały ser zmielić przez maszynkę. Dodać żółtko i cukier waniliowy. Całość utrzeć drewnianą łyżką na gładką masę, dodając stopniowo cukier puder do smaku.

Drożdże utrzeć z łyżką letniego mleka, cukrem i łyżeczką mąki. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuścic w rondelku. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, mleko i rozpuszczone masło. Dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki lub wykrojnika wycinać kółka. Na środek każdego kółka z ciasta nakładać farsz i składać na pół dokładnie zlepiając brzegi. Pierogi posmarować  rozkłóconym jajkiem. Piekarnik nagrzać (góra i dół ) do 200 st. C . Piec około 15 – 20 min, aż pierogi pięknie się zarumienią.

Skip to content