16 kwietnia, 2025

Rusza „Bitwa regionów 2025”. Nagrody czekają na Koła Gospodyń Wiejskich

Ruszyły zapisy do kolejnej edycji „Bitwy Regionów”. Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski ponownie będą miały okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne. Jak zgłosić się do konkursu? Jakie nagrody można zdobyć?

„Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.

Celem konkursu jest popularyzacja tradycyjnych dań regionalnych oraz podkreślenie różnorodności polskiej kuchni. Konkurs jest również formą popularyzacji działalności Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń, które od lat odgrywają kluczową rolę w kultywowaniu dziedzictwa kulinarnego i rozwijaniu lokalnych inicjatyw.

Bitwa Regionów 2025 – jak się zgłosić? Kto może wziąć udział?

Zgłoszenie do konkursu „Bitwa Regionów 2025” jest bardzo łatwe. Wystarczy wejść na oficjalną stronę internetową wydarzenia www.bitwaregionow.pl, a następnie w zakładce „Menu” oznaczonej trzema poziomymi kreskami, wybrać „FORMULARZ”, w którym należy opisać potrawę regionalną i podać dane uczestnika. Potem wystarczy kliknąć „Wyślij wiadomość” i gotowe.

Formularze zgłoszeniowe do rozpatrzenia przez komisję należy przesłać do 25 kwietnia 2025 r.

Co ważne, w konkursie „Bitwa Regionów” mogą wziąć udział nie tylko Koła Gospodyń Wiejskich, ale również stowarzyszenia działające na rzecz rozpowszechniania lokalnych tradycji kulinarnych, wspierające rozwój lokalnych wspólnot i upowszechniające kulturę ludową.

Bitwa Regionów 2025 – kiedy I, II i III etap?

Konkurs „Bitwa Regionów 2025”, jak co roku zostanie rozstrzygnięty na III etapach.

Etapy I i II od 26 kwietnia do 31 sierpnia 2025 r.
Etap I (regionalny) – po przeprowadzeniu wnikliwej analizy nadesłanych zgłoszeń, komisja konkursowa tworzy ranking najlepiej ocenianych prac kulinarnych. Na tej podstawie wybierani są uczestnicy etapu regionalnego. W tym roku planowanych jest aż 120 wydarzeń, z czego w każdym będzie mogło uczestniczyć maksymalnie 20 drużyn. Koła, które najlepiej zaprezentują się na etapie regionalnym, zostaną zakwalifikowane do etapu wojewódzkiego.

Etap II (wojewódzki) – biorą w nim udział zespoły, które zaprezentowały się najlepiej na etapie regionalnym. Jury wyłania po jednej drużynie z każdego województwa, by te mogły zaprezentować się w wielkim finale.

Etap III od 6 do 7 września 2025 r.

Etap III (krajowy) – to ogólnopolski finał, w którym uczestniczy 16 najlepszych drużyn z całej Polski, po jednej z każdego z województw. Wydarzenie zostanie zorganizowane na stadionie PGE Narodowym w Warszawie podczas Festiwalu Polskiej Żywności #Kupuj Świadomie.

Bitwa Regionów 2025 – ryczałt dla uczestników

Uczestnicy tegorocznej edycji „Bitwy Regionów” otrzymają ryczałt na pokrycie kosztów, które poniosą podczas udziału w konkursie. Będą to następujące kwoty:

w wydarzeniach regionalnych (I etapie) 200 zł brutto, w półfinałach (II etap) 300 zł brutto, w finale (III etap) 1000 zł brutto.

Jakie są nagrody za udział w Bitwie Regionów 2025?

Jak informują organizatorzy konkursu, za udział w poszczególnych etapach tegorocznej edycji „Bitwy Regionów” przewidziano nagrody pieniężne w wysokości:

Etap I:

I miejsce – 2000 zł brutto,
II miejsce – 1500 zł brutto,
III miejsce – 1000 zł brutto.

Etap II:

I miejsce – 5000 zł brutto,
II miejsce – 3500 zł brutto,
III miejsce – 2000 zł brutto.

Etap III:

I miejsce – 25 000 zł brutto oraz nagroda dodatkowa w formie wyjazdu dla 5 przedstawicieli laureata na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał KOWR,
II miejsce – 15 000 zł brutto,
III miejsce – 10 000 zł brutto.

Kto organizuje Bitwę Regionów? Jaki jest cel konkursu?

Organizatorem „Bitwy Regionów” jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, natomiast patronat medialny nad wydarzeniem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu jest popularyzowanie potraw regionalnych i podkreślanie różnorodności polskiej kuchni. Współcześnie KGW i stowarzyszenia działające na rzecz propagowania tradycji ludowych odgrywają kluczową rolę w tej dziedzinie.

Kto wygrał Bitwę Regionów 2024?

W ubiegłorocznej IX edycji „Bitwy Regionów” zwyciężyło KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z woj. wielkopolskiego, które przygotowało gęsinę z sosem z wina porzeczkowego i czerwoną kapustą.

Na drugiej pozycji uplasowało się KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” z woj. mazowieckiego z potrawą rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem.

Na najniższym stopniu podium znalazło się KGW w Durągu z woj. warmińsko-mazurskiego, które przygotowało dziką golonkę na gofrze ziemniaczanym w towarzystwie chrzanowej, bitej śmietany.

źródło: MRiRW, KOWR, ARiMR

Przejdź do treści