Kapusta dębowa – Regionalny Znak Jakości, Produkt tradycyjny wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

25 czerwca, 2019

„Kapusta dębowa (ziemniaczana)” cieszy się od lat ogromną renomą na lokalnym rynku. To produkt wyjątkowy i ściśle związanym z obszarem, z którego pochodzi. Potrawa przygotowywana jest przez Stowarzyszenie „Nowoczesna Gospodyni”, które powstało w 2010 roku w Stanisławicach, gm. Kozienice i prezentowana jest na niemal wszystkich lokalnych imprezach takich jak dożynki, targi, festyny, festiwale, a także regionalne targi krajowe i zagraniczne. Stowarzyszenie od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży, podczas których uczy ich przygotowywania tradycyjnych potraw Ziemi Kozienickiej, w tym kapusty dębowej.

W 2017r. „Kapusta dębowa” zajęła I miejsce w konkursie Regionalny Znak Jakości organizowanym przez LGD „Puszcza Kozienicka” w kategorii produkt – materialny.

W 2018 roku potrawa kapusta dębowa została laureatem konkursu „Stwórz przepis do Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”, organizowanego przez portal mojawieś.pl, jako jedna z dwóch potraw z obszaru województwa mazowieckiego.

W dniu 2 sierpnia 2019r. Kapusta dębowa (ziemniaczana) wpisana została Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii: Gotowe dania i potrawy w woj. mazowieckim.

Przepis:

Ziemniaki obrać, wypłukać i posiekać na drobno tasakiem lub dużym nożem. Wypłukać w trzech wodach, dodać kwasku cytrynowego, odstawić do zakwaszenia na minimum 12 godzin. Następnie posiekane ziemniaki ugotować. W międzyczasie ugotować groch do miękkości i dodać do zarumienionej na patelni cebuli. Wszystkie składniki połączyć w jednym naczyniu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z surówkami.

Skip to content