1 kg obranych ziemniaków ugotować i ostudzić. Wystudzone przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce. 1 kg obranych ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć je do bawełnianej ściereczki lub gazy i odcisnąć całą wodę. Zebrać nagromadzona skrobię. Ziemniaki przełożyć do miski, dodać jajka, obie mąki, przyprawy i dokładnie wyrobić ciasto. Mięso podzielić na kilka mniejszych kawałków i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulkę. Dodać ją do mięsa. Farsz doprawić i ostudzić. Z farszu uformować kulki. Ciasto ziemniaczane rozwałkować, szklanka wyciąć krążki. Na każdy krążek nałożyć farsz, zlepić brzegi, uformować kuliste pyzy. Czynność powtarzać do całkowitego wyrobienia ciasta i farszu. Pyzy gotować w lekko osolonym wrzątku przez trzy minuty, od czasu wypłynięcia na powierzchnie wody. Podawać gorące, polane zrumienioną na oleju cebulką i skwarkami.