Ogórek to jedna z najstarszych roślin warzywnych.
Ojczyzną ogórka są prawdopodobnie Indie, a ściślej ich tropikalny i subtropikalnych rejon, pomiędzy Zatoką Bengalską a Himalajami, gdzie warzywo było uprawiane już w starożytności. Jego dzikie odmiany do dziś rosną w stanie naturalnym na południowych stokach himalajskiego pasma górskiego. Najstarsze źródła potwierdzające uprawę ogórka w Indiach, datowane są przez większość historyków na ok. 3000 lat p.n.e. Jedna z hinduskich legend nazwę ogórka wywodzi od imienia indyjskiego księcia, który spłodził 60 tys. dzieci, i miała ona nawiązywać do dużej liczby nasion znajdujących się w owocu ogórka i wysokiej plenności tego gatunku.
Uprawę ogórka w Polsce datuje się na XVI wiek i początkowo wierzono, że ogórek jest najlepszym lekarstwem na gorączkę. Na sarmackich dworach doceniano go zwłaszcza w kiszonej postaci, natomiast w postaci surowej „mizeria” stanowił pożywienie ubogich.
Ogórek jest warzywem składającym się w 96% z wody, dostarczającym organizmowi wielu witamin i minerałów, a ponadto posiada właściwości przeciwnowotworowe. Poza tym ogórek ma wielorakie zastosowanie, np. w kosmetyce, jako środek na zgagę oraz środek na odkwaszenie organizmu.
Z uprawy ogórków słynie Gmina Kozienice. To prawdziwe ogórkowe zagłębie: największe w regionie radomskim i jedno z największych w kraju. Ogórki są uprawiane na nieskażonych glebach w obszarze NATURA 2000, co gwarantuje ich wysoką jakość. Plantacje zajmują ok. 400 ha. Najwięcej ogórków uprawia się w Piotrkowicach, Samwodziu, Nowej Wsi, Holendrach Kozienickich i Kuźmińskiech. We wszystkich 21 miejscowościach tzw. „Powiśla” uprawia się ogórki w ok. 500 gospodarstwach. Na terenie „Powiśla” jest ponadto ok. 35 producentów, którzy kiszą ogórki. Głownym rynkiem zbytu dla wyprodukowanych w gminie Kozienice ogórków jest region Śląska.
Ogórek stał się symbolem rolnictwa Powiśla Kozienickiego. Od 2002 roku w Piotrkowicach, w miesiącu lipcu odbywa się jest impreza pn.„Dni Ogórka”. Organozatorem wydarzenia jest Związek Producentów Rolnych, społeczność lokalna, samorząd gminny oraz powiatowy. Głównym celem imprezy jest promocja produktów rolnych kozienickiego powiśla. „Dni Ogórka” rozpoczynają się mszą świętą, później można delektować się smakiem produktów lokalnych (ogórki kiszone, ogórki małosolne, smalec ze skwarkami, itp.) przysłuchując się występom artystycznym. Organizatorzy przygotowują też konkursy z ogórkiem w roli głównej oraz liczne atrakcje dla najmłodszych.
W dniu 8 lutego 2018 roku Kozienicki Ogórek Kiszony został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.