Chleb staropolski – Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

22 maja, 2019

Zakład piekarsko – ciastkarski państwa Kowalczyków istnieje od ponad 20 lat. To firma rodzinna założona w 1992 roku w Grabowie nad Pilicą, która kultywuje znane naszym babkom i prababkom receptury pieczenia chleba.

Oferta zakładu jest niezwykle bogata, gdyż zakład Państwa Kowalczyków wytwarza 20 rodzajów pieczywa. Wśród wypieków znajdziemy nie tylko pieczywo pszenne, żytnie, pszenno – żytnie, ale również wyroby półcukiernicze: drożdżowe i piaskowe.

Jednym z najbardziej znanych produktów, pochodzących z piekarni jest chleb staropolski.

Recepturę chleba opracował Pan Robert Kowalczyk. Bazując na dawnych, babcinych przepisach stworzył produkt niepowtarzalny, cieszący się bardzo dużą popularnością wśród smakoszy tego zdrowego pieczywa.

Chleb staropolski przygotowywany jest na naturalnym zakwasie, bez chemicznych polepszaczy i przyspieszaczy, co podnosi walory odżywcze i zdrowotne wypieku.
Podstawowymi surowcami używanymi do jego produkcji są: mąka żytnia, mąka pszenna, drożdże, woda.

Chleb formowany jest ręcznie i wypiekany w tradycyjny sposób co sprawia, że miękisz jest niezwykle delikatny, a jego skórka złocista i chrupiąca.
W 2007 roku chleb staropolski otrzymał I nagrodę w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt żywnościowy.

Zakład piekarsko – ciastkarski. Kowalczyk Krystyna.
ul. Parkowa 5
26-902 Grabów nad Pilicą
Tel.: 486627063
e-mail: kowalczyk_piekarnie@op.pl

Skip to content