Dzień wcześniej opłukać i namoczyć grzyby w zimnej wodzie, zostawić je na całą noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie, aż zrobią się miękkie. Odcedzić i ostudzić.

Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oleju. Jak zmięknie, dodać odcedzone grzyby i całość chwilę smażyć na małym ogniu. Dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę i dusić 5-10 minut.

Mięso ugotować do miękkości, pokroić i dodać do pozostałych składników.

Doprawić wszystko solą, pieprzem, majerankiem i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie się rozpadać. Przestudzić farsz. Jeśli jest zbyt wodnisty odcisnąć nadmiar płynu. Farsz drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić solą i pieprzem.

Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, sól, olej i wodę, tyle ile ciasto zabierze. Przełożyć masę na blat i wyrabiać około 5-7 minut na gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie można podsypać mąką. Przełożyć do miseczki, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 minut. Następnie wyjąć ponownie na blat i wyrobić ciasto jeszcze 1-2 minuty. Podzielić na mniejsze kawałki, które po kolei rozwałkowywać – podsypując mąką i wycinać kółka (używając odpowiedniej wielkości foremek czy szklanki). Na środek każdego kółka z ciasta nakładać farsz i składać na pół dokładnie zlepiając brzegi. Przygotowane do gotowania pierogi przykryć suchą ściereczką, żeby nie obeschły. Wrzucać na gotującą osoloną wodę.

Gotować na średnim ogniu od 2 do 4 minut w zależności od wielkości pierogów. Podawać z cebulką podsmażoną na oliwie. Następnego dnia odsmażyć na odrobinie oliwy na średnim ogniu.