22 marca br. Zarząd Stowarzyszenia LGD „Puszcza Kozienicka’ reprezentowany prze Irenę Bielawską- Prezesa i Teresę Fryszkiewicz II Wiceprezesa podpisał umowę z Samorządem woj. Mazowieckiego na realizację projektu współpracy pod nazwą ‘ Dziedzictwo kulinarne Naszą Atrakcją” – akronim DKNA. Projekt realizować będzie trzech partnerów: Stowarzyszeni LGD „Puszcza Kozienicka” oraz partnerzy projektu z terenu Małopolski Stowarzyszenie „Korona Północnego Krakowa i Stowarzyszenie LGD Powiatu Wielickiego.
Celem projektu jest zachowanie i promocja lokalnych tradycji kulinarnych, animowanie międzyregionalnej współpracy pomiędzy podmiotami działającymi na obszarze Partnerskich LGD oraz podniesienie atrakcyjności obszarów LGD poprzez wykorzystanie ich walorów kulinarnych i dziedzictwa kulturowego oraz rozwój bezpłatnej ogólnodostępnej infrastruktury turystycznej. Zaplanowane działania w projekcie umożliwią dotarcie z przekazem promocyjnym, prezentującym walory województwa mazowieckiego oraz województwa małopolskiego. Nadrzędnym zamierzeniem projektu – jest promocja i zachowanie lokalnych tradycji kulinarnych, poprzez pobudzenie aktywności opartej na wykorzystaniu zasobów lokalnych, dziedzictwa kulturowego oraz turystyki poprzez budowę 3 altan turystycznych na terenie powiatu kozienickiego ( każda o wartości 90 tys. zł) w miejscach atrakcyjnych turystycznie. Projekt zakłada realizację zadań mających na celu zaktywizowanie społeczeństwa i zwiększenie świadomości mieszkańców, a także zachowania i promocji lokalnych tradycji kulinarnych oraz podjęcia wspólnych działań na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego , które ze względu na bliskość aglomeracji miejskiej są narażone na stopniowe zanikanie. Będzie to osiągnięte poprzez promocję zagadnień dotyczących działalności Kół Gospodyń Wiejskich cykl warsztatów kulinarnych dla KGW , które na terenie powiatu kozienickiego realizowane są już od początku marca br. Dzięki współpracy z Partnerami projektu uczestnicy inicjatywy przekażą sobie wiedzę poszerzając ofertę kulinarną wśród KGW z innych regionów Polski. Wymienią swoje doświadczenia, oraz dobre praktyki w zakresie promowania i ochrony lokalnego dziedzictwa kulinarnego. Realizacja projektu wpłynie pozytywnie na aktywizację społeczności lokalnej. Dzięki realizacji projektu społeczność nabędzie wiedzę z zakresu kultywowania tradycji kulinarnej poprzez , wykorzystanie produktów lokalnych oraz upowszechnianie i popularyzację wiedzy na ich temat.
Wartość całej operacji to 522 tyś zł z czego budżet Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Puszcza Kozienicka’ w tym projekcie wynosi aż 400 tys. zł .
Projekt realizowany będzie w okresie 8 miesięcy od marca 2022 roku do końca października 2022r.