W czwartek, 24 września w Centrum Kulturalno-Artystycznym w Kozienicach odbyła się konferencja „Dobre bo lokalne – Szlak Kulinarny Smaki Ziemi Kozienickiej”, która miała na celu inaugurację Szlaku Kulinarnego “Smaki Ziemi Kozienickiej”.
Organizatorem spotkania była Lokalna Grupa Działania „Puszcza Kozienicka”.
Konferencji towarzyszyła degustacja produktów i potraw regionalnych przygotowanych przez Członków Szlaku Kulinarnego “Smaki Ziemi Kozienickiej” oraz Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia z terenu powiatu kozienickiego: KGW “Marianianki”, KGW Bąkowiec, KGW Samwodzie, KGW Oleksów, KGW “Babeczki z pieprzem i solą” oraz Stowarzyszenie “Nowoczesna Gospodyni”.
Konferencję otworzyła Irena Bielawska – Prezes Lokalnej Grupy Działania „Puszcza Kozienicka”, która powitała serdecznie wszystkich przybyłych gości. Potem głos zabrał gospodarz burmistrz gminy Kozienice Piotr Kozłowski, który podkreślił, jak ważne jest promowanie dziedzictwa kulinarnego regionu.
Następnie głos zabrała Aleksandra Wieczorek – specjalista ds. promocji, która dokonała prezentacji projektów “Smaki Ziemi Kozienickiej” oraz “Dobre bo lokalne – Szlak Kulinarny Smaki Ziemi Kozienickiej”, w ramach których powstał Szlak Kulinarny. Zaprezentowała również głównych bohaterów konferencji, a mianowicie 10 Członków Szlaku Kulinarnego “Smaki Ziemi Kozienickiej”:
- Piekarnia Andrzej Nercz, Jakub Nercz s.c
- Bar pod Sosną – Bogusława Szewczyk i Anna Rożek
- Kawiarnia „Słodki Leniuch” – Krzysztof Lenarczyk
- Gospodarstwo agroturystyczne „Obykole” – Stanisława Kowalczyk
- Pszczelarska Zagroda Edukacyjna – Ryszard Szewczyk
- Winnica Wieczorków – Paweł Wieczorek
- Restauracja „Zajazd przy Gościńcu” – Krzysztof Sozański
- Zakład piekarsko-ciastkarski Kowalczyk – Dawid i Robert Kowalczyk
- Zakład masarski Sławomir Grzęda
- Restauracja „Stara Kuźnia” – Anna Rotuska
Z kolei Cezary Nowek – prezes Stowarzyszenia LGD „Razem dla Radomki” przedstawił prezentację „Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”. A Krzysztof Zieliński – regionalista oraz znawca historii kulinariów Karpat, przedstawił Szlak Kulinarny „Podkarpackie Smaki”.
Konferencja była znakomitą okazją do zapoznania się z produktami i potrawami lokalnymi oraz z dziedzictwem kulinarnym Ziemi Kozienickiej.