Bywa słodki a czasami wyrazisty. Biały, kremowy a nawet brunatny. Ma kuszący aromat i przede wszystkim ogromne właściwości prozdrowotne – mowa tu oczywiście o płynnym złocie, wspaniałym produkcie, który znany jest ludzkości od kilkunastu tysięcy lat a mianowicie miodzie.

Produkcie, który był bohaterem, zorganizowanych 28 maja br. w Kozienicach warsztatów, w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych.

Spotkanie odbyło się w sali konferencyjnej Urzędu Miejskiego w Kozienicach. Zostało zorganizowane w ramach współpracy Lokalnej Grupy Działania „Puszcza Kozienicka”, Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie oraz Gminy Kozienice.

Celem działania było przybliżenie mieszkańcom powiatu kozienickiego zagadnień związanych z rolą pszczół w środowisku, ale również promowanie produktu lokalnego – jakim niewątpliwie jest miód.

Spotkanie otworzyła Prezes LGD Irena Bielawska, która powitała serdecznie przybyłych gości oraz poinformowała zebranych o dotychczasowej, bardzo owocnej współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego, dotyczącej promocji produktów lokalnych Ziemi Kozienickiej.

Następnie głos zabrał Mirosław Pułkowski – Wiceburmistrz Gminy Kozienice. Opowiedział uczestnikom warsztatów jakie działania podejmuje gmina Kozienice, w celu zachowania różnorodności biologicznej, w tym o akcji sadzenia drzew i krzewów. Poinformował również o planach utworzenia miejsca przyjaznego pszczołom – a mianowicie „miejskiej pasieki” oraz o działaniach edukacyjnych.

Z kolei Krzysztof Zaniewski przedstawiciel Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich poinformował o ważnej roli, jaką odgrywają produkty lokalne w promocji regionu.

Warsztaty poprowadził pszczelarz Marek Dudek, który omówi zagadnienia związane z rolą pszczół w środowisku, z pożytkami płynącymi z ula – miody, pyłek, pierzga, jak również organizacją życia rodziny pszczelej.

Uczestnicy mogli dowiedzieć się także jak rozpoznać dobry miód oraz jakie właściwości posiadają poszczególne jego rodzaje.

W trakcie spotkania można było oczywiście spróbować różnorodnych miodów. Swoje stoiska promocyjne przygotowali kozieniccy pszczelarze Witold Adamski oraz Jan Węsek.

Podczas warsztatów odbył się również konkurs. 5-osobowe jury poddało ocenie smakowej cztery rodzaje miodów z pasieki Marka Dudka, Witolda Adamskiego oraz Jana Węska. A że wszystkie okazały się oczywiście bardzo smaczne – wszyscy pszczelarze otrzymali symboliczne upominki z rąk Krzysztofa Zaniewskiego.

Warsztaty spotkały się z ogromnym zainteresowaniem ze strony mieszkańców powiatu kozienickiego, za co serdecznie dziękujemy. A w myśl przysłowia „Kto miód pije, ten długo żyje” – życzymy Państwu długiego, słodkiego życia.

Fot. Kacper Kęska