Stowarzyszenie „Razem dla Radomki” zaprasza do udziału w konkursie na najlepsze produkty regionalne i lokalne Południowego Mazowsza „Produkty Doliny Radomki”. Celem konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej Południowego Mazowsza, wyszukiwanie dań które mogą się stać wizytówką regionu oraz budowa tożsamości dziedzictwa kulinarnego obszaru. Dla uczestników przewidziano atrakcyjne nagrody rzeczowe (sprzęt RTV/AGD) oraz pamiątkowe grawertony.

Konkurs ma charakter otwarty. Adresowany jest do podmiotów z terenów powiatów: radomskiego, przysuskiego, kozienickiego, zwoleńskiego tj. osoby prywatne, gospodarstwa agroturystyczne, lokale gastronomiczne, przedsiębiorcy, rolnicy, stowarzyszenia, grupy nieformalne (koła gospodyń wiejskich) oraz szkoły i klasy o profilu gastronomicznym.

Konkurs zostanie przeprowadzony w pięciu kategoriach: produkty mięsne i rybne; warzywa i owoce; wyroby piekarnicze i cukiernicze; dania gotowe i potrawy; miody, napoje i inne produkty. Termin nadsyłania zgłoszeń mija dnia 22 listopada 2016 r.

Szczegółowe informację odnajdą Państwo w regulaminie projektu dostępnym pod adresem: regulamin konkursu.

Formularz wniosku dostępny jest pod adresem: formularz.

Konkurs organizowany jest w ramach projektu pt. „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych”. Konkurs finansowany jest w ramach działania Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.